Лозови сарми с булгур

Лозови сарми с булгур

 

Продукти:

 

15-20 бр. лозови листа

500 гр. кайма

180 гр. булгур

5-6 с.л зехтин

1 глава лук

1 ч.л червен пипер

4 ч.л черен пипер

сол на вкус

1 с.л сушен джоджен

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • Накиснете булгура в гореща вода за 30-40мин. Към каймата прибавете подправките, нарязания на ситно лук, 3 с.л. зехтин и набъбналия булгур. Смесете всички съставки добре. 

 

  • Ако използвате пресни лозови листа, първо ги попарете в гореща вода за няколко секунди. Според големината на листото преценете какво количество от сместа с каймата да добавите. В моя случай  листата бяха малки и аз слагах по 1 ч.л от сместа. След като сложите от сместа върху задната част на листото, внимателно го затворете и завийте. Не прекалявайте с количетвото на плънката, за да се получат добре оформени сарми.

Завиване на сарми

 

  • Подредете готовите сарми плътно една до друга в тенджера или друг подходящ съд. Наредените сарми се затискат с чиния, за да не се развият по време на готвенето. Залейте ги с вода, така че да ги покрие и прибавете 2 с.л. зехтин. Можете да ги готвите  във фурна, загрята на 180°С за 50мин. или на средно силен котлон за около 1 час.

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.