Козунак

Козунак

 

Продукти:

 

6 бр. яйца

1 кг. брашно

1 ч.ч захар

1 пакетче суха мая / ½  жива мая

300 м.л прясно мляко

кора от 1 портокал

1 с.л екстракт от ванилия

¾ ч.ч мазнина (олио, мас или масло)

 


 

Начин на приготвяне:

 

 

  • Разтворете маята в половината количество прясно мляко, което е леко затоплено. Към него прибавете 1 ч.л захар и 1 с.л брашно. Оставя се настрани, за да шупне.

 

  • Пресейте брашното и отделете 4-5 с.л от него настрана. Направете кладенче и в него изсипете разбитите на пяна яйца, ½ ч.л сол, разтворената мая, ½ от мазнината и останалото прясно мляко. При замесването на тестото намазнете ръцете си. Ако сместа е твърде рядка, добавете от отделеното брашно. Намазнете тестото и съда, в който го поставяте с останалата мазнина.

 

  • Оставете да втаса на топло място докато удвои размера си.

 

  • Разрежете втасалото тесто на 3 равни части. Разточете ги на средно дебели рула. Сплетете ги на плитка и навийте във формата на охлюв. Оставете да втаса отново за окло 30мин.

 

  • Намажете с 1 жълтък и поръсете с предварително накиснати във вода стафиди.

 

  • Печете на 200°С за 10-12мин, а след това намалете на 180°С до пълно изпичане (проверява се с дървен шиш).

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.