Портокалова торта с боровинки

Портокалова торта с боровинки

Продукти:

 

5 яйца

1 ч.ч зехтин

1 ¼ ч.ч захар

400 гр. (2 ч.ч) брашно

½  ч.ч заквасена сметана

1 ч.л бакпулвер

¼ ч.л сода бикарбонат

кора от 1 портокал

щипка сол

100 гр. къпини

ядливи цветя

 

За боровинковия сос:

 

100 гр. боровинки

сок от 1 портокал

1 с.л ванилов екстракт

2 с.л мед

 

За крема:

 

кора от ½ портокал

400 гр. крема сирене

400 гр. заквасена сметана

1 с.л чия

кленов сироп

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • В купа смесете яйцата, портокаловата кора и захарта. Разбивайте с миксер до получаване на пухкава смес. Прибавете зехтина, солта и заквасената сметана, като през това време продължавате да разбивате с миксера.

 

  • Към сместа прибавете заквасената сметана, брашното, бакпулвера, содата и внимателно разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете сместа във форма за печене на торта,  с предварително намазнени стени и дъно. Печете около 1 час на предварително загрята на 180°С фурна.

 

За боровинковия сос:

  • Смесете боровинките, ваниловия екстракт, сокът от 1 портокал и меда в малка тенджерка. Включете котлона на средна степен и бъркайте сместа докато боровинките омекнат и сосът се сгъсти. Щом е готов го отдръпнете от котлона и оставете да се охлади.

 

За крема:

  • Смесете крема сиренето, сметаната, чията и кората от ½ портокал. Разбийте с миксер докато сместа не стане гладка. Добавете кленов сироп на вкус.

 

Портокалова торта с боровинки

 

  • Разрежете охладения след изпичане блат през средата. Намажете с част от крема и залейте с боровинковия сос. Наредете боровинките и върху тях поставете втория блат. Намажете го с останалия крем и останалата част от боровинковия сос. Украсете с няколко къпини и ядливи цветя (аз предпочетох да украся с цвят от лавандула).


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.