Мини ябълкови пайчета

Мини ябълкови пайчета

 

Продукти:

 

400 гр. (2 ч.ч) брашно

125 гр. (1 ч.ч) студено масло

щипка сол

½ ч.л бакпулвер

½ ч.ч сметана

¼ ч.ч захар

3-4 ябълки

½ ч.л канела

¼ ч.л индийско орехче

морска сол

1 яйце

1 с.л лимонов сок

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • Смесете сухите съставки – брашно, сол, бакпулвер и към тях прибавете маслото, нарязано на кубчета. Месете докато сместа стане като пясък. Щом това се получи прибавете сметаната и продължете да месите. Тестото ще стане лепкаво. Добавяйте по малко брашно докато спре да лепне. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник поне за 30мин.

 

  • През това време нарежете 3-4 ябълки на малки кубчета (трябва да получите 2 ч.ч). Залейте ги с лимоновия сок, прибавете захарта и подправките. Разбъркайте добре и оставете настрани.

 

  • Щом извадите тестото от хладилника поръсете горната му страна и плота с малко брашно. Разточете тестото, така че да бъде с дебелина 3-4мм. С помощта на чаша изрежете кръгли формички, като преди всяко изрязване набрашнявате гърлото на чашата, за да не залепва тестото. 

 

  • Сложете по 1 ½ ч.л от сместа с яблки в средата на формичките, като оставяте по 5 мм празно пространство по краищата, така че да може да слепите горната част на формичката с долната. 

 

Мини ябълкови пайчета

 

  • Поставете незапълнените формички върху покритите с ябълки и притиснете краищата с вилица. Върху всяко пайче направете по 2 фини разреза, намажете с разбитото яйце, поръсете с щипка захар и с по няколко кристала морска сол.

 

Мини ябълкови пайчета

 

  • Печете в предварително загрята фурна на 200°С за около 15-20 мин. докато получат златист загар.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.