Коледни курабийки

Коледни курабийки

 

Продукти:

 

1, 200 кг брашно*

10 с.л. мед

360  гр пудра захар (или 300 гр пудра и 60 гр кафява)

200 гр масло, меко на стайна температура

4 яйца

2 ч.л сода бикарбонат

½  ч.л сол

1 с.л канела

1 с.л карамфил

1 ч.л индийско орехче

1 ч.л джинджифил

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • В  голяма купа се пресяват  брашното, содата, подправките и солта. Към тях се прибавят мекото масло, пудрата и кафявата захар, меда и яйцата. Бърка се с бъркалките за тесто на миксера или с вилица до усвояване на продуктите. Накрая с намазнена с олио ръка се оформя топка. Може тестото да се раздели на няколко части, увити в свежо фолио и поставени минимум 30-тина минути в хладилника.

 

  • Изрязват се бисквити в различни форми с дебелина на разточеното тесто 0.4 мм. Пекат се в предварително загрята на 180-190°С фурна за около 5-7 минути. Лесно изгарят, за това трябва да се гледат докато краищата им леко покафенеят.

 

  • Оставят се да изстинат хубаво на решетка. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия.

 

    * Количеството брашно трябва да се прецени, така че да стане леко ронливо тесто, за да може при опичане курабийките да запазят формата си и да не се „разливат”

 

Глазура:

  • В купичка се смесват пудра захар и лимонов сок/вода. Сместа трябва да е леко течна, не прекалено много за да не се разтича настрани, но не трябва да е и прекалено гъста, за да може да се нанася удобно. 

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.